Ijskoud Euforisch

Ijskoud Euforisch

Iedereen wil gezond en fit door het leven. In Uitblinkers aandacht voor mensen die op dat gebied iets bijzonders presteren. Deze week Trude Kuijt (41) uit Katwijk. Na zestien jaar als gevangenisbewaarder promoot zij nu de bevrijdende kracht van winterzwemmen in zee.

ijskout-euforischIk ben een geboren en getogen Katwijker, maar pas zes jaar geleden zwom ik voor het eerst in de winter in zee. Dat was tijdens een run-dip-run, dippen in combinatie met hardlopen. Ik vond het vooraf erg spannend, maar ik kwam euforisch het ijskoude water uit. Dat geweldige gevoel gunde ik iedereen.

De laatste drie jaar als gevangenis bewaarder ben ik steeds meer gaan sporten en gezonder gaan leven. Zeezwemmen, vooral in de winter, is daar een belangrijk onderdeel van. Als ik de dag van me wil afspoelen, ga ik de zee in, maar ook na een gezellig en druk weekend met vrienden.

Juist in dat ijskoude zeewater vind ik die mentale rust. Het is namelijk onmogelijk ergens anders aan te denken, je moet alleen focussen op de omarming van de kou. Je bent echt helemaal in het moment.

Ik wilde ook de theorie achter dat euforische gevoel leren en heb een opleiding bij Ewout Staartjes
gedaan. Hij heeft ons geleerd dat korte blootstelling aan kou bevorderlijk voor de gezondheid is. De kou kan namelijk ook tegen je gaan werken. Krijg je een koude dosis op een warm lijf. dan gaat alle warmte naar je kern toe. Tegelijkertijd krijgen je hersens de boodschap dat er gevaar dreigt. Het is dan de kunst om kalm te blijven, je mindset om te buigen. Je doet dit zelf, je hebt het onder controle.

Hoe moe of gestrest ik ook ben, al ga ik half kruipend die zee in, ik kom er altijd huppelend weer uit. Dan voel je die warmte weer terugstromen in je lichaam. Winterzwemmen is voor mij onderdeel van het grotere geheel dat fit en gezond leven nu eenmaal is. Ik wil die way of life graag doorgeven en uiteindelijk heb ik de grote stap gewaagd en een eigen bedrijf als bootcamp- en winterzweminstructeur opgericht.

Mijn zeezwemmers zitten in de Walrusclub, actief van oktober tot en met maart. Elke zondag en woensdag doen we oefeningen op het strand, waarna we een paar minuten de zee in gaan. Dat bouw je natuurlijk op. De eerste keer is het misschien een halve minuut, als je meer ervaring hebt en al meer door de kou gehard bent, kan het langer.

Iedere deelnemer heeft een eigen reden om mee te doen. Iemand had veel last van hyperventileren en is daar nu helemaal vanaf. Voor vrouwen met overgangsklachten is het een manier om je thermostaat te resetten. Het lichaam reageert op verschillende manieren op zo’n koude duik. Ik benadruk altijd dat je geen grenzen hoeft te verleggen.

Erg grappig:
vooral tijdens zo’n zondagmorgen zie je altijd allemaal mensen in dikke winterjassen op het strand, met opgetrokken schouders tegen de kou. Wij rennen daar in onze badkleding rond, daar krijgen we altijd leuke reacties op. Er worden zelfs vaak foto’s gemaakt. Het fijne van de zee vind ik dat het bewegend water is; de ervaring is, afhankelijk van het seizoen en het weer, elke keer anders.

Natuurlijk ga ik er ook weleens met frisse tegenzin in! Maar nog steeds kom ik er elke keer euforisch uit.

Beoordelingen